Apakah Gejala Penyakit Polycystic Ovary?

Apakah tanda-tanda penyakit Polycystic Ovary?

pesakit PCO tiba berjumpa doktor pakar sakit puan lantaran sukar hendak hamil walaupun tela Apakah tanda-tanda penyakit Polycystic Ovary?
Apakah tanda-tanda penyakit Polycystic Ovary? Kebanyakan dari pesakit-pesakit PCO tiba berjumpa doktor pakar sakit puan lantaran sukar hendak hamil walaupun telah usang mencuba. Ada yang telah beberapa tahun berkahwin tetapi masih belum medapat zuriat. Ada yang berjaya mendapat anak pertama dan gagal untuk hamil lagi selepas itu. Mereka ini gampang meningkat berat tubuh mereka dan seringkali peningkatan ini berlaku secara mendadak.

I.Haid tidak teratur.

Tanda yang biasa ialah haid yang tidak teratur, biasanya lambat tiba bulan dan kadang kala jarak antara haid menjadi begitu jauh sekali hingga hingga 3 atau 6 bulan barulah tiba haid yang berikutnya. Ada setengah perempuan pula hingga setahun tidak tiba haid.

II.Gemuk

Tanda lain ialah peningkatan berat tubuh menyebabkan perempuan itu gemuk atau obese. Seringkali peningkatan berat tubuh ini berlaku secara mendadak selepas ia berkahwin dan pada dikala itu pusingan haid pun menjadi lebih tidak teratur dan kesuburan mereka sangat kurang ataupun pribadi tidak subur kerana telur tidak sanggup menetas.
III.Darah haid sikit atau/dan berpanjangan

Wanita pula mengalami selain daripada pusingan haid yang begitu panjang jangka waktunya, ialah perdarahan haid yang mungkin berlaku dengan sedikit sekali, tidak menyerupai biasa haid akan keluar dengan sederhana selama seminggu. Tetapi perempuan yang mengidap penyakit polycystic ovary akan mengalami haid yang sangat sedikit hanya menitis selama 2 atau 3 hari. Ada juga di kalangan mereka yang mengalami pendarahan yang berpanjangan hingga 15 hari ataupun 30 hari tanpa henti.

IV.Tumbuh rambut.
Setengah perempuan pula tanda-tanda lain ialah tumbuh rambut pada kaki, tumbuh misai dan janggut dan juga tumbuh rambut pada bahagian tangan dan ada kalanya di bahagian dada. Ini membuktikan peningkatan dalam hormon lelaki dalam darah perempuan tersebut. Iaitu satu keadaan yang sering berlaku dikalangan pengidap penyakit polycystic ovary.

Apakah puncaknya ?.

Sebenarnya punca bagi penyakit ini tidak diketahui. Mungkin satu keadaan semula jadi di mana terdapat kelainan atau gangguan pada enzyme yang mengawal pembentukan hormon. Oleh itu biasanya kalau dikaji paras hormon dalam darah, kita dapati perempuan tersebut terganggu dalam hormon kesuburan mereka iaitu tahap hormon follicle stimulating hormon FSH (normal), Luteinizing hormone LH – tinggi, hormon estrogen – tinggi, hormon progesterone – rendah, hormon progesterone – rendah, hormon testosterone (iaitu hormon lelaki) – meningkat tinggi. Adalah dipercayai bahawa peningkatan berat tubuh ada kaitan dengan peningkatan hormon testosterone dengan estrogen dalam darah perempuan tersebut.

Mungkin ada ciri atau dampak kebakaan atau keturunan dalam penyakit ini. Walau demikian faktor pemakanan iaitu dari segi adab dan jenis kuliner yang mengandungi banyak karbohidrat dan gula, perisa dan pengawet makan mungkin memiliki peranan penting dalam kejadian penyakit PCO.

Faktor stress atau tekanan fizikal dan mental yang timbul dari suasana tegang dalam perkerjaan dan rumah, pergeseran dan konflik dikalangan keluarga atau saudara-mara dan dalam kenderaan dikala memandu mungkin juga ada memainkan peranan dalam kejadian penaykit ini.

Jika doktor pakar sakitpuan menciptakan investigasi ‘vaginal ultrasound’ ia akan mendapati kedua-dua belah ovari infeksi dan membesar hingga dua atau tiga kali ganda dari saiz biasa. Kelihatan ovari itu seperti mengandungi bintik-bintik hitam iaitu apa yang digelar “honeycomb appearance”. Bintik-bintik hitam inilah bekerjsama telur atau benih perempuan yang telah terperangkap. Sila lihat laman Timang dalam tajuk slide dimana ada gambar “polycystic ovary”.

i. Tujuan rawatan polycystic ovary ialah pertama untuk meningkatkan kesuburan kerana sebahagian besar daripada mereka berjumpa doktor dengan tujuan untuk mendapat anak dan kerana mereka mengalami ketidaksuburan ataupun kemandulan.

ii. Tujuan kedua ialah untuk membetulkan pusingan haid biar jarak antara satu haid dengan yang lainnya lebih kerap ataupun normal iaitu 30 hari.

Dalam merawat pesakit kasus yang terpenting sekali bagi pesakit berkenaan ialah ketabahan ,disiplin serta keazaman diri untuk mengurangkan berat badan. Kebanyakan daripada mereka mungkin melebihi 70 kg dan berat tubuh yang sebaiknya bagi perempuan yang ukuran tinggi 5 kaki 2 inci ialah kurang daripada 60 kg.

Untuk mengurangkan berat tubuh memang memerlukan ketabahan, kegigihan dan disiplin yang besar lengan berkuasa kerana bekerjsama orang orang yang obese atau gemuk mengalami problem adab makan. Oleh itu ia memerlukan rawatan mental biar ia lebih sabar dan disiplin lagi dalam mengawal pemakanan mereka. Di samping mengawal pemakanan yang mungkin berlebihan dalam kabohidret dan gula, ialah mereka perlu menciptakan riadah atau exercise yang sewajar.

Dari segi merawat kesuburan terdapat banyak kaedah rawatan yang sering dicuba oleh pakar-pakar sakitpuan. Diantaranya ialah ubat-ubat menyerupai berikut.

Biasanya ubat subur Clomiphene atau clomid akan diberikan dalam dos yang tinggi mungkin hingga ke tahap 250 mg atau lima biji sehari untuk selama 5 hari hingga 7 hari mulai daripada hari kedua atau ketiga dari hari mula keluar haid. Tujuan rawatan ini ialah untuk merangsang ovari yang polycystic ini untuk mengeluarkan telur.

Respons yang konkret dengan adanya pengeluaran telur mungkin berlaku hanya di kalangan sebahagian pesakit sahaja, mungkin separuh daripada mereka tidak akan mengatakan kesan konkret dari segi pengeluaran telur.

Walau demikian setiap perempuan yang menjalani rawatan kesuburan memerlukan pengawasan dan ujian yang teliti oleh pakar sakitpuan kerana kalau terlalu banyak telur dikeluarkan pada satu masa dan ini boleh membahayakan kesihatan menyebabkan kandungan yang berganda-ganda.

Ubat kesuburan yang lain daripada Clomiphene ialah ubat suntikan hormon Gonadotrophin yang juga diberikan mulai hari kedua haid selama lima hari berturut-turut. Bahayanya ubat ini ialah rangsangan telur yang berlebihan menyebabkan terlalu banyak telur keluar dan ini boleh menjejaskan kesihatan dan menyebabkan kehamilan berganda.

Sekarang ini ubat Metformine yang biasa dipakai untuk merawat kencing elok dipakai dalam jangka masa enam bulan berturut dan dos yang dipakai ialah antara 1 gm hingga 2.5 gm setiap hari hingga enam bulan. Mengikut kajian 60 peratus daripada perempuan yang memakan ubat ini akan menetas telurnya dan sebahagian besar juga akan kesudahannya mengandung.

arrow_icon01.gifRawatan laparoscopy dan ovarian drilling
Ini ialah satu kaedah gres dimana pesakit “polycystic ovary” akan menjalani pembedahan kecil yang memerlukan bius am. Teropong laparoscopy untuk melihat ovari dan seterusnya laser drilling akan dilakukan dengan memakai elektrik cautery ataupun laser cautery. Kaedah rawatan ini juga menghasilkan kehamilan dalam lingkungan 50 hingga 60 peratus.

Post a Comment

0 Comments